25 Aralık 2008 Perşembe

2008'de En Çok Dinlediğim Şarkılar

Efenim, blogun ilk postlarından biri de müzik açısından 2007 de dikkatimi çeken şarkılar postuydu. Şimdi düşünüyorum da tam bir yıl geçmiş o derlemeyi yapalı. Yeni bir yılın başlangıcına, mevcut senenin de bitişine geliyoruz adım adım. Geçen seneki gibi dikkatimi çekmiş şarkılar derlemesinden ziyade bu yıl last fm istatistiklerime başvurarak son bir yıl içinde en çok dinlediğim şarkıları yazmak istedim. Sinema postu da yakında gelecek. Buyrunuz;

15-) Efenim 15 numarada Göksel kızımızın, Kaybettim Seni isimli şarkısı bulunmakta. Last FM'e göre son bir yıl içinde 56 kez dinlemişim kendisini. Ayda yürüdüm albümünün bir çok parçası gibi bu parçada da naiflik ön planda. göksel'in bu albümündeki mevzubahis naifliği çok seviyorum şahsen. "Hesabı kapatmadan, yükümü azaltmadan buhar olup uçmadın ya" deyişinin hastasıyım. Naiflik böyle bir şey olmalı.

12-) Sıradaki üç şarkı da aynı sayıda dinlenmeye eriştiği için üçünü de 12 numara sayıyor last fm. E bize de kendisine uymak düşüyor. 58 dinleme sayısına ulaşan üç şarkıdan biri estrella morente ablamızın cancion de los pastores isimli ispanyol halk ezgisi. İlkbaharda bir köy sabahının toprak kokusunun, şarkının her yerinde kendisini gösterdiği ve bir şekilde büyülü olduğuna inandığım ezgi ve ses ile söylenmiş şahane bir parça.

12-) Kötü İnsanlar Tanıma Senesi'nin çıkış parçası Vesselam ile sagopa kajmer 58 dinlemeli şarkılardan birinin sahibi oldu. Bu yıl içinde bıkmadan dinlediğim albümlerden biriydi kötü insanları tanıma senesi. "Dil ateştir biraz suyla söndürülmesi mümkündür" dostlar.

12-) Dedim ya Kötü İnsanları Tanıma Senesi benim için bu yılın en iyi iki albümünden biriydi Deniz Yıldızı ile beraber. Albümden listeye girmeyi başaran ikinci Sagopa Kajmer şarkısı ise Beyaban. Farsçada çöl anlamına gelen beyaban dinlendikçe dinlenen şarkılardna biri...etme eyleme sago, etme eyleme diyesi geliyor insanın her dinlediğinde..
"beyabân bârânın yaşı gözümün özü bednam salmış hüzünümün yüzü gülsün
ahval'im suskun dokunan bana mendil tutsun.
beyabân fırtınan beni kavurur göz yaşın kum olur dağılır
kumuna tozuna karışır biraz merhamet eyle etme.. eyleme.."

11-) 60 dinleme ile Sezen hanımdan "Düş Bahçeleri" bu yıl kendine 11 numarada yer buldu. Bu şarkı için söylenecek çok şey var aslında vakti zamanında da ufak bir hikayemtrak yazı karalamıştım..En iyisi o yazının linkini verip diğer parçaya geçelim. Buradan.

10-) İlk defa prettyinpink in önerisi üzerine dinlediğim ve Vengo'nun bitişindeki yol görüntülerinin eşlik ettiği sihirli bir yanık sesin hayat verdiği Remedios Silva Pisa'dan Naci En Alamo 64 dinleme ile onuncu sırada. Linkteki klip ile büyülü dünyalara gidip gelmeyen var mıdır acaba? Bu şarkıyı söylediğinde Remedios Silva Pisa'nın 17 yaşında olduğuna inanmak ise oldukça güç gerçekten.

9-) Listeye dört şarkı sokmayı başaran Kötü İnsanları Tanıma Senesi'nin albüme ismini veren son şarkısı 67 dinleme ile 9 numarada. Bu şarkı için sözlükte bir entry "duvara yumruk ata ata dinlediğim şarkı" diyordu. Katılıyorum ayrıca her dinlediğimde trafik olmayan bir zamanda, FSM Köprüsü'nden tam gaz giden bir araca kuşbakışı yaklaşan bir görüntü gözümün önünde beliriyor..."Sago kaç firara hakkın var.."

7-) Yine aynı dinlenme sayısına sahip iki şarkı var sırada. Bu nednele ikisi de yedinci sayılıyor. Ezginin Günlüğü'nin Gemi isimli çalışması bunlardan biri.70 dinlenmeye sahip. Bu şarkının bir kaç versiyonu var ama alaturka versiyonu tek geçilir bence..Zamanın ötesinde derler ya, yıllar önce keşfetseniz de her zaman bıkmadan dinlenen ve her dinlediğinde hissettirebilen bir çalışma..

7-) 70 dinlemeye sahip bir başka şarkı Kötü İnsanları Tanıma Senesi'nden listeye giren dördüncü çalışma olan Yakın ve Uzak. Bu yıl içinde çıkan, aşk üzerine yazılmış ve düzenlenmiş en iyi parça diyebilirim kendi adıma..Bir rap albümünden çok çok öte düzenlemelere sahip bu albüm..Bir çok albümden daha başarılı müzikler içeriyor..

6-) 75 dinleme ile listeye giren ikinci Sezen Aksu şarkısı ise "Nihayet". dinlerken delirmenin eşiğine geldiğim, bir insan nasıl böyle bir şarkı yapar diye tekrar tekrar kendime sorup durduğum ve her dinlememde kendisine hayranlığımı bir kez daha arttıran Sezen Aksu şarkılarından biriydi..Maalesef bu parça youtube da veya imeem de yüklü değil. O yüzden dinlemek isteyen olursa ve elinde yoksa göndermekten mutluluk duyarım.

5-) Bu yılın başarılı albümlerinden biri de Deniz Seki'nin yılın ikinci yarısında çıkardığı Sahici isimli albümüydü. Albüme ismini veren ve fazlaca beğendiğim Sahici de 84 dinleme ile ilk beşe girmeyi başardı.

3-) 85 dinlemeli ve dolayısı ile üç numarada bulunan iki şarkıdan ilki Sixpence None The Richer'ın dinlenilmekten bıkmayan şarkısı Puedo Escribir. Bu şarkının sözlerinin Pablo Neruda'nın bir şiiri olduğunu belirtelim hemen. "Tonight i can write the saddest lines..the saddest lines about her.." sözü ile çok fena dokunmakta kendisi..

3-) 85 dinleme ile üç numarada bulunan diğer şarkı, Sezen hanımın listeye giren üçüncü şarkısı olan "Savaşma Seviş Benle". Bu parçanın böyle bir hit yapmasının nedeni daha önce nakarat dışındaki yerlerine hiç dikkat etmemiş olmam. Gerçekten nakarat harici bölümleri muhteşem denebilir herhalde. "ister kabul et, ister etme..bu çarpıntı aşkın doğumudur....soluklan azıcık bir ara ver bir dur, madem kalbini kalbime taşıdın.."

2-) Aşkperest albümünden bu yana yaptığı en iyi şarkı diyorum Seni Anlattım Aşka şarkısına Yıldız Tilbe'nin. Marika sayesinde tanıştığım bu parçayı dinlerken duyulan alkol alma hissiyatının yoğunluğunu çok çok az şarkı yakalıyor. 99 dinleme ile yılı 2 numarada kapatıyor Seni Anlattım Aşka.."Senin ruhunun kalbi tenindeydi, benim kalbimin ruhu derindeydi..."

1-) Ve efenim yılı 1 numarada kapatmayı başaran şarkı, 104 dinleme ile River Plate taraftarlarının yaptığı Sos Cagon marşı. Sene sonunda Galatasaray da bu marşın çıldırın isminde olan çakmasını yapmıştı. Tuttuğum takımlardan biri olan River Plate ve polisin çocukları Boca Juniors, bu şarkı ile özdeşleşti adeta gözümde.. Vamos River!

2 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

bu konuyla ilgili mim dalgası sanada geldi diyecektim ki...:))

teletabi dedi ki...

:) Leb demeden leblebi olmuş o halde. Öyle de Sheldon Cooper'ımdır.