2 Şubat 2009 Pazartesi

İz Bırakan Diziler

Efenim hazır bugün söz dizilerden açılmışken, kişisel tarihçeme iz bırakan dizilerden de bahsetmek isterim. Sıralama yaparken unuttuğum mutlak olmuştur, pek fazla üzerinde düşünmedim lakin üzerinde epey düşündükten sonra akla gelen, ilk akla gelen kadar etki bırakmamış demek ki diyerek bu açığı kapatma bahanemi de sunmak isterim. Neyse efenim buyrun başlayalım;

10- Yalancı Yarim
Bu dizi ülkenin kara talihli dizilerinden biri olarak yerini aldı. Malumunuz rahmetli Barış Akarsu'nun çekimler esnasında hayatını kaybetmesiyle anılır oldu. benim için öyle değil..Aynı isimli romantik komedi filminin de sıkı bir hayranı olarak bu diziyi de ilk başladığı günden beri ilgiyle takip eden izleyicilerden biriydim. Sözlükte de başlık altına en çok ben yazmışımdır herhalde. Her şeyiyle bir yeşilçam romantik komedilere saygı duruşu olarak görüyordum. Diyaloglar fena halde doğaldı. Yani biraz, sanki ekran karşısında karakter izlemiyorum da hayatın içinden yarın yolda karşılaşabileceğim birini seyrediyor gibiydim. Romantizm ve komedi oldukça dozundaydı. Gereğinden fazla uzadı evet. Ne ironik ki gereğinden fazla uzaması akabinde tam da bitmesine üç bölüm kala başrol oyuncusu hayatını kaybediyordu..En sevdiğim ve sıcak, samimi bulduğum dizilerden biri olarak yalancı yarim bu listede olmayı hakedenlerden..Otomobil uçar gider ha..


9- Yedi Numara
Özgün komedi dizilerimiz çok az maalesef. Bu dizi de o az sayıdaki yapımlardan biri olarak öne çıkıyor. Zeka ürünü espriler ile karakterlerin harmanlanmasının başarısı ve bir çok uyarlama yapımın faka bastığı nokta olan "bizden olma" samimiyetiyle kendini gösteriyordu. Zaman zaman televizyonda rastlayıp izlemek bile yetmiyordu..Tüm bölümlerini bulup indirmiştim kendisinin halen canım sıkıldıkça izlerim. Aslen bir komedi dizisi olsa da herhalde en güzel sahnesi bu sahnedir..


8- Süper Baba
Herhalde bu dizi için pek bir tanımlama yapmaya gerek yok. Fiko'nun önce İpek'e olan aşkı ve sonra diziye katılan afet Şevval Sam'a olan ilgisinden, çocukların okul maceralarına(Galatasaray Lisesi'nde kalmak, okulun harcını ödeyememek), dedesinin karadeniz özlemine, dopdoluydu ve oldukça başarılıydı. Türkiye'de dizilerin efsanelerinden biri olarak ölümsüzleşti sonunda da..Açıkçası ben fiko ipek birlikteliğinden ziyade fiko-deniz birlikteliğinin taraftarı olduğumdan oradan bir video koymayı uygun gördüm..


7- Aslı ile Kerem
Şebnem Dönmez ve Ozan Güven'in başrollerinde yer aldığı, Dharma ve Greg dizisinin yerli uyarlaması Aslı ile Kerem de listeye girmeyi başaranlardan. Dizide özellikle şimdi ismini anımsayamadığım Cem karakterini oynayan arkadaş muhteşemdi. bir bölümde Çelik hayranı olmuş ve beni de yerlere yatırmıştı. boğaz köprüsünü de koşarak geçtiğini unutmayalım. Öte yandan uyarlamada sorunlar olsa da genele bakacak olursak vasatın üzerinde bir uyarlama olarak gösterebiliriz aslı ile kerem i. Ben, Dharma and Greg'i de cnbc e de izlediğim için hemen uyum sağlamıştım uyarlamaya da. Şebnem dönmez de oynaması çok zor olan dharma rolünde Aslı olarak pek başarılıydı.


6- Bizimkiler
Herhalde Türkiye halkı ile yediden yetmişe özdeşleşmeyi başarmış tek yerli dizi olarak bizimkileri gösterebiliriz. 10 yıldan uzun ömürlü dizide çocuklar büyüdü hatta evlendi bile. Her biri kendine has ve halkın içinden karakterler tüm izleyenlerin dillerine dolaştı. Kapıcı Cafer, Sarhoş Cemil, Katil, Yalaka Ergun, sabri bey, dunkof gibi onlarcası...Elbette yerli diziler hakkında bir belgesel yapılacak olsa baştacı yere konması gereken bir dizi bizimkiler.


5- Kaygısızlar
Başarısında, Gani Müjde'nin büyük payı bulunan ve yine kendine has yer edinmiş dizilerden biri kaygısızlar. Absürt yapısı ve mizah anlayışı ile bir çığırın başlangıcı belki de. Ondan sonraki gelecek olan komedi dizilerine bir bakış açısı zenginliği kazandıran dizidir bence. 36 çocuğu ve üç karısı ile İstanbul'a gelen memnun kaygısız kalacak ev bulamayınca askerlik arkadaşı Berber İsmail'in evine yerleşir...olaylar gelişir..Yenge de erik gibiymiş kütür kütür hani yalamasınlar karambolde..Gani müjde'yi alkışlamamak mümkün değil getirdiği yeni bakış açısından dolayı.


4- Sır dosyası
İzleyenlerin tarihçelerinde mutlaka kendine özel bir yer edinmiş olan, X files uyarlaması ve Taylan Biraderleri ilk tanıdığımız gerilim dizisi denemesi Sır Dosyası listede dört numarada. İsminden karakterlerine, bir x files kopyası olan bu dizi aslında konu itibarı ile işlenilen olayları yerelleştirme mevzusunda oldukça başarılıdır. Daha ilk bölümünde cinli köye gidilen, o zamanlar satanizm, gerek haber bültenlerinde gerek magazinde çok popüler oldugundan satanist bölümü, külkedisi cinayetleri bölümü birinci sınıftı. Özellikle görüntü kalitesi açısından da dizinin dönemine göre epey ileride olduğunu söyleyebiliriz. Ne yazik ki sadece beş bölüm çekilen bu dizi o dönem izleyicileri tarafından hiç unutulmadı. Bir de, Sır Dosyası jenerik yapma konusunda inanılmaz başarısız olan yerli diziler arasından sıyrılıp benim gördüğüm en başarılı jeneriklerdne birine sahipti. Açılış jeneriğinin müziği de keza öyle.


3- Tatlı Hayat
Herhalde televizyon tarihimizdeki en başarılı dizi uyarlaması olarak Tatlı Hayat'ı gösterirsek yanılmış olmayız. yine yabancı bir dizi uyarlaması olan bu yapım belki çok başarılı oyuncu kadrosundan belki yazar ekibinin üstün meziyetlerindne belki de ikisinin birden etkisiyle son derece yerel görünüyordu. Hani rastlansa sıkılmadan izlenebilecek hatta ayıla bayıla gülünebilecek yapım halen. İrfan Bey, İhsan yıldırım, Sevinç yıldırım, menekşe, Yorgo, Feraye, Başar, Pelin ve Bar sahibi Cemal karakterleri başarıyla yerelleştirilmişti. Özellikle Haluk Bilginer, İhsan yıldırım rolünde harikalar yaratıyordu. Listede ilk üçte yer almaması düşünülemez bile.


2- Kara Melek
Bir entrika nasıl çevirilir, tüm halka gösteren dizi Kara Melek listede iki numarada. Sanem Çelik'in muhteşem biçimde hayat verdiği Kara Melek Yasemin karakteri yerli dizilerde çıkmış en iyi kötü karakterlerden biridir. Dizinin senaristi Nuran Devres'in de bence tavan yaptığı noktadır Kara Melek. O kadar entrikayı birbirine karıştırmadan harmanlayabilmesini takdir etmek gerekiyor. Yayınlandığı dönemler tüm ülkeyi ekran başına çekmeyi başarmıştı. Ben de izlerdim o vakitler elbette. Sanem Çelik, Ece Uslu, Mustafa ve Mehmet Ali Alabora, Ziya Kürküt, Toprak Sergen gibi isimlernden oluşan bir oyuncu kadrosu vardı. Jeneriği başarısız olsa da şarkısı dillerden dile yayılarak efsaneleşmiştir. Sanem Çelik de bir daha asla bu kadar güzel ve fettan bir şekilde karşımıza çıkmadı herhalde.


1- Kurtlar Vadisi
Türkiye'de çıkmış en iyi kurguya sahip olan Kurtlar Vadisi listenin zirvesinde. Bana göre bir dizinin kurgusu nasıl yapılır ve karakterler diziye nasıl yedirilir, 75. bölümlerde halen sürpriz üzerine sürpriz nasıl yaratılır, geçmişte anlamsız gelen sahneler ve karaterler, o bölümlere dönülüp flashbackleri ile nasıl anlamlı hale getirilir ders olarak gösterilmeli. Bahsettiğim Kurtlar Vadisi Irak isimli orjinali ile hiç bir bağı olmayan sinema filmi veya Kurtlar Vadisi Pusu gibi yine orjinaliyle pek bagı bulunmayan yapımlar değil. Orjinal Show Tv'deki Kurtlar Vadisi. Şuan Lost'un kurgusu neyse benim için o ayardadır bu dizinin kurgusu ve işlenişi. Çoğu zaman bu konulara dair sohbetlerde Kurtlar Vadisi izliyorum dediğim zaman dışlanmışlığım olmuştur masadan. bunun en acı yanı ise, mevzubahis diziyi eleştirenlerin açıp bir bölümünü bile izlememiş olmaları ve medyadan duyduklarıydı. Şunu sormak isterim ki; Kurtlar Vadisi son bölümleri için Kanal D'ye geçtiğinde koparılan yaygara birdenbire neden kesildi acaba? Her şeyin kusursuzca planlandığı, her bölüm sonrası gerek sözlükte gerek bir çok yerde onlarca tahmin ve teori üretilip, bunların hiç birinin doğru çıkmaması nedeniyle bile izlenebilir bir dizi Kurtlar Vadisi. Sadece ana karakterin bile üç ayrı kimliği olan ve bu üçünün de izleyicinin gözünde apayrı hikayeleri ile kabul edilmesi, Konsey toplantılarındaki simgesel yaklaşımlar, ikinci bölümde görülen birinin 53 bölüm sonra o bölüme flashback verilerek çok önemli bir konumda karşımıza çıkması..Biraz bu kurgu için izlenilmeli aslında. Bana göre şu ana kadar çıkmış en iyi kurguya sahip yerli dizidir.. En dipten, it dalaşından başlayıp en tepeye doğru çıkan ana karakterle birlikte yürüyen çok yönlü bir hikaye..

9 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

kaygısızlar hariç diğerlerini bende takip ettim.favorim kesinlikle tatlı hayat...ancak kurtlar vadisi olayında koptum...o diziyi izleyeceğini hiç tahmin etmezdim şaşırdım... :-o

Cavill dedi ki...

tatlı hayatı hala seyrediyorum, tekrarları dönüyor gene. Dadı yı unuttun mu yoksa sevmedin mi bilemedm ama en iyi sitkom lardan biriydi,ayrıca türk televizyon tarihni en iyi dizilerinden biri ikinci bahar. pek tr dizisi seyretmem ama bunları unutamıyorum ben.

teletabi dedi ki...

@içimden geldiği gibi: :) Son söylediğin cümleyi o kadar çok duydum ki..:) Ama görüşüm budur, kurtlar vadisi yerli diziler arasında işlenmiş en iyi kurgu bence..

@jade: tatlı hayat flash tv de çıkıyordu son dönemlerde. İnternette de bu sayede eksik bölümleri tamamlanıyor. Tamamı indirilebilecek düzeye geldi sayılır. İkinci Bahar, postu yazarken aklıma geldi beş ya da altıncı sıradaki diziyi yazarken fakat ilk paragrafa sadık kalmak için ilk aklıma gelenleri yazmak gerektiğini düşündüğümden vazgeçtim. bonus kısmı yapıp ikinci bahar ve ölümsüz aşk isimli dizilerden de bahsetmeyi düşünüyordum sonra bundan da vazgeçtim. Sadece ilk aklıma gelenler olmalıydı diyerek..

teletabi dedi ki...

@jade: Dadı'yı unutmadım ama ilk ona giremedi maalesef. Sevdiğim bir dizidir.

Cavill dedi ki...

anladım, bir arada yabancıarı yapsana. merak ettim neler seyrediyorsun..

Smiley.. dedi ki...

Süper baba en sevdiğim diziydi.eskilere gıttim şimdi yazını okuyunca.İkinci baharı da unutamam elbet.Yahu sen ne çok dizi izlermişsin :D

teletabi dedi ki...

şimdilerde pek izleyemiyorum. yerli diziler tüm gece sürdüğü için..... yabancı dizileri takip edebiliyorum.

dizi günlükleri / Bilir Kişi Raporu dedi ki...

Listendeki Süper Baba, Bizimkiler, Kaygısızlar,
Tatlı Hayat, Kara Melek ve Sır Dosyası benim de favorilerimdendi.

Bizimkilerin yaz versiyonu Yazlıkçılar da eğlenceliydi, her yaz aynı şeyler olmasına rağmen izletebiliyordu :)

Kara Melek, düşündükçe hala inanamıyorum, kaç sene önce yapıldı ve ne kadar kaliteli bir yapımdı ya.

Kaygısızlar kadar absürd bir yapım yapılmadı herhalde Türkiye'de:)

Bir de Sır Dosyası ya, bu nasıl mükemmel bir diziydi. Tüylerim diken diken izlemistim ilk bölümünü. Görüntü çok iyiydi. Taylan Biraderler'in filmlerinden ve şu andaki dizilerinden bile daha iyiydi bu kaç yıl önceki dizi. Su anda bile CSI dizisi çekemezlerken Türkiye'de, bu dizideki adli tıp sahneleri yabancı dizilerdeki CSI sahnelerine taş çıkartacak cinsteydi. Ayrıca dedikodu yayılmıştı, insanlar sokağa çıkamıyor, korkuyorlar, o yüzden dizi kaldırıldı diye, ama doğru değildir herhalde:)

teletabi dedi ki...

Mavi Büro'yu yeniden açın lan Allahsızlar!!! :)