20 Mayıs 2009 Çarşamba

Bilgisayar Dünyasının Altın Çocukları

Pekala, türkiye'de yeni yeni yangınlaşmaya başladığından bu güne yıllar geçti ve bilgisayarların bazı özellikleri hayatın parçaları haline geldi. Bu parçalardan bazılarının normal hayatta kendine yer bulabilmesi mümkün değil tabi ama ne bileyim mesela çorap tekini ararken f3 e basıp, "turkuaz, desenli çorap" diye aratası geliyor insanın. Bu parçalrdan bazılarını Göksel Arsoy'un muhteşem biçime hayat verdiği cicican karakterine benzetiyorum ben arada. Hem ciciler, hem de her biri büyük resmin nadidde parçalarından. İşte bunlardna bazılarını aldım bugün listeye. Buyrunuz efenim
Filmi izlerken beynimizi kemiren soru; Acaba Cicican resimleri birleştirebilir mi?


10- f1: Bilgisayarlardaki yardım kısayolu ve kökleşmiş, gelenekselleşmiş tuşlardan biri. Hiç bilmediğiniz bir programı dahi kullanıyorsanız sıkıştığınız anda f1 e basarak ufak yardım sayfaları göreceğinizi bilirsiniz. F1 bu köklülüğü nedeniyle listede kendine yer buldu elbette.

9- RTFM: İzmit'te üniversite zamanlarımdayken bir komşusu vardı öğrenci evimizin. Gel zaman git zaman tabi daha yakından tanımaya başladık topluca. İki çocuklu bir karı kocaydılar ama evin kocası ne zaman bir elektronik alet alsa kurmamız için bizi çağırırdı, ya da kurulan bir şey bozulunca da hatanın ne olduğuna hiç bakmadan direk kapımıza dayanırdı. Zaman zaman çok basit bir şeyden dolayı olan bu arızalar kullanım kılavuzlarında muhtemelen ilk sayfalarda yazar zaten. Çözümü bellidir. İşte o kılavuzu kafasının ortasıne geçirip "Read the fucking manual" diye bagırasım gelirdi bazen. Bilgisayar dünyasının daha da genel olarka elektronik dünyasının bulduğu en anlamlı kısaltma budur!

8- f3 : İlk paragrafta bahsettiğim gibi, gerçek hayatta olsa tadından yenmeyecek olan tuş. "Ara" komutuyla özdeşleşmiştir. Bir çok yerde büyük zaman kurtarıcıdır. Yüzlerce satırlık kodun içinde boğulurken istenilen yere ulaşım olsun, danalar gibi uzun bir web sayfasında ilgili yerin neresi olduğunu bulmak için olsun sıkça kullanırım. Fonksiyon tuşlarının en anlamlılarından biridir f3.

7- ctrl + alt + del : Eh şimdi bu kombinasyonu almazsak da olmaz. Jacob gibi adanın ilk zamanlarından beri orada varolması gibi windowsun ilk zamanlarından beri varolan bir kombinasyon. Bilgisayarın can damarlarına bakma yolu açar arada. Dur bakayım ne işlemler dönüyor burada. Lan msnmsgr.exe nerene yiyorsun o kadar ram i denilen yerdir. çoook eski bir kombinasyon olduğundan da diğer tuşlar tarafından da büyük saygı görür. Bir tür abi, kavga ayıracı olarak bakılır ona.

6- ctrl + s : İşte dünyanın hala küresel ısınmadan yanmamasının veya savaşlardan sonra her defasında yeniden bir şekle şemale girmesinin nedeni olan tuş. bir yaşam biçimi. Projeler olsun, oyunlar olsun çeşitli programlar olsun bir şeyler yapmak için emek harcanıyorsa emeğin yok olup gitmesini engeller. Candır, böyle sevgi doluyumdur ona karşı.

5- dir : Hey gidi günler heeey. Bu komutu ilk öğrendiğimiz zamanları hatırlıyorum da.... Üzerinden yıllar yıllar geçmiş olmasına rağmen arada kullanıyorum. zaten komut penceresini her sıkıştığında açan insanlardan biriyim :) Daha geçenlerde bir klasör içinde tüm dosyaların isimlerini bir txt osyasına yazdırmak için kullandım bu komutu. dir -Ob /liste.txt gibi bir şeydi tam hatırlayamayacağım şimdi. İlk göz ağrılarımdandır dir komutu.

4- Ctrl + t : Tabbed Browsingin kökleştiği bir yerdir bu kombinasyon da. Önceden ctrl + t bir çok farklı fonksiyon için kullanılırdı programlarda ama tabbed browsingin nihayet akıl edilip hayatımızı kolaylaştırmasından sonra yeni tab açmak ile özdeşleşti gözümde.

3 - ctrl + insert , shift + insert : Tamam aslında genel olarak "kopyala - yapıştır" işlemini de ele alabiliriz. bilgisayar dünyasının altın çocuğudur kopyala - yapıştır ve üvey evlat olan "kes" işlemleri. Kopyala yapıştır işlemini klavyeden yapmanın iki yolu vardır. En çok kullanılanı ctrl + c , ctrl + v kombinasyonlarıdır lakin ben daha lisedeyken programlama dersine gelen hocamız ctrl + insert ve shift insert kombinasyonunu kullanırdı. Benim de öğrendiğim ilk klavye kısayoluydu. Tee neredeyse on yıl önce. E elbette ki en büyük alışkanlığım da bu kombinasyon oldu. Şimdi bile ctrl + c, ctrl + v tuşlarını kullanamam. Arkadaşlarım şaşırırlar hatta ilk defa gören çok bilgisayarcı arkadaşım vardır kopyala yapıştır işlemini yapan bu ctrl insert , shift insert kombinasyonunu. Nesilden nesile aktarılacağını umuyorum.

2 - j : Winamp kullanma nedenlerimin %50 si bu komuttur. Halen ve halen daha bazı playerlarda bu kombinasyon yok yani inanılır gibi değil. winampın en hayati özelliği "jump to file" tuşu ve fonksiyonu. Zirveyi az farkla kaçırdı...

1- ctrl + z: Nasıl ki j winampın yarısıyza ctrl + z de bilgisayar dünyasının yarısıdır. Tarihin en büyük buluşlarından biridir bu undo ya da türkçe adıyla "geri al" kombinasyonu. Daniel Faraday de öldüğüne göre gerçek hayatta da göremeyeceğiz bu tuşu herhalde böhü. Hayatta olması en çok istenen tuş kombinasyonu da budur herhalde. ya da çok ufakken mahalleden arkadaşlarla kavga ederken küfür edince mesela hemen küfür edilen kişi diğerinin yakasına yapışır "geri al lan söylediğini geri al" der. İşte ctrl + z nin yaşadığı yer orasıdır dostlar. aaah ah. Neyse efenim iyi akşamlar diliyorum.

Hiç yorum yok: