21 Haziran 2009 Pazar

Avatar Evreni (Kısım 1) - Hava Göçebeleri


Efenim bu güzel pazar günnüde Avatar evrenine dair biraz daha detaya girmek arzusundayım. Feci özledim bu seriyi. Olsa da izlesek diyesi geliyor insanın. Bu konu hakkında detaylı türkçe yazılar olmadığı için hemen bu işi üzerime alıp Avatar evrenine dair bir kaç yazı yazmak istedim. bunlardan ilki Hava Göçebelerini anlatan bir yazı olacak. Genel olarak wikipedia daki formata uyacağım.

Efenim, Hava göçebeleri gezgin hava bükücülerden oluşan bir ulustur. Kendileri aerokinesisin mistik sanatı olan Hava bükmek üzerine pratik yapan erkek ve kadın keşişlerden meydana gelir. Dizideki diğer uluslar gibi büyük ve görkemli şehirleri yoktur fakat bunun yerine dünyanın dört köşesine konuşlanmış dört adet hava tapınağı mevcuttur. Bu tapınakların biri Toprak Krallığının yüksek dağlarından birine kurulurken diğer üçü ise uzak adalardadır.

Yüz yıl önce Ateş ulusu tarafından yapılan soykırımın kurbanı olmuşlardır. Dizinin şimdiki zamanında soyları tükenmiş kabul edilmektedirler. Bu soykırımdan tek kurtulan Avatar'ın bizzat kendisi olan Aang'tir.

Kültürleri

Hava göçebeleri, turuncu, sarı safron ve kahverengi kıyafet giyerler. Aang ve diğer genç havabükücüler, uzun yenli sarı giysilerinin üzerine turuncu atkı, kahverengi kemer, arkası kahverengi olan sarı pantolon ve dizlere ulaşan kahverengi çizme giyerler. Uzman keşişler, sarı, turuncu ve kahverenginin farklı tonlarında uzun cübbeler giyerler. eğitimini tamamlayıp hava bükme ustası olan havabükücülere başından, arkasından, kollarından ve bacaklarından mavi oklu dövmeler yapılır.

Hava sembolü, kahverengi bir çember üzerine üç spiralden meydana gelir. Bu sembol hava tapınaklarında bolca bulunur ve Tibet merkezi sembolüne dayanır.

Hava göçebeleri, uçan bizonlarının üzerinde dünyayı dolaşan yüksek rakımlı tapınaklarda çalışan ve yaşayan barışçı bir topluluktur. Gerçekte, Shaolin rahipleri ve Tibet keşişlerine dayanırlar. tüm hava gezginleri hava bükücüdürler ve hava bükmeyi genel olarak doğayla uyum içinde yaşamak adına kısıtlı bir biçime savunma amaçlı kullanırlar. meditasyon hava göçebelerinin günlük yaşamlarının önemli bir parçasıdır. Meditasyon, enerjilerine yoğunlaşmalarını ve elementlerinin potansiyelini anlamarında yardımcı olur. Bir hava bükme ustasının başındaki ok, doğal olarak hava büken ve insanlara hava bükme konusunda ilham veren uçan bizonların başındaki okun yansımasıdır. Dövmeleri ve usta sıfatını kazanmak için otuz altı çeşit hava bükme testini geçmek ve orjinal bir hava bükme tekniği geliştirmek gereklidir.(kitap 1 Bölüm 3 "Southern Air temple")

Hava göçebeleri çevre ile dostane ilişki içerisindedir. Ekolojik bir ayak izi bırakmayı reddetmişlerdir ve kendi endüstrilerini ve yiyeceklerini doğal yollarla geliştirmeyi tercih etmişlerdir. bu nedenle de vejeteryan bir yaşam tarzını benimserler.

Hava Tapınakları

Güney hava Tapınağı: Güney su kabilesinin yakınlarında yer alıp sadece erkek hava keşişlerine açıktır. İçinde bir "hava topu" ve "pai sho" odası bulunur. Ateş ulusu saldırısından önce, çeşitli ağaçlar ve bitkiler de tapınakta mevcuttur. Tapınağın ortasında, yalnızca hava bükme ustalarının ve Avatarın girebileceği bir oda mevcuttur. Aang ve akıl hocası gyatso bir süre orada bulunmuşlardır.

Kuzey Hava Tapınağı: yine sadece erkek hava bükücülere açık olup diğer kutupta bulunur. Kuzey su kabilesinin hemen yanındadır. Bizon Polo turnuvaları da bir zamanlar burada düzenlenmiştir. Dizideki şimdiki zamanda bu tapınak, bir mekanik uzmanı olan adam ve yakınlarından oluşan bir mülteci grubu tarafından kullanılmaktadır(Kitap 1 Bölüm 17: "Northern Air Temple").

Doğu Hava tapınağı: Ba Sing Se'ye çok yakın bir yerde bulunup sadece kadın havabükücülere açıktır. Doğu ve batı tapınakları, tek dağa inşa edilen kuzey ve güney tapınaklarının aksine, üç dağa inşa edilmişlerdir. Tapınağın çevresindeki çiçeklere ve gölete açılan bir şelale vardır. Dizdeki zamanda şuan orada Guru Pathik yaşamaktadır(Kitap 2 Bölüm 19: "The guru")

Batı Hava Tapınağı: Ateş ulusu başkenti yakınlarında olup yine sadece kadın hava bükücülere açıktır. Tasarımı diğer hava tapınaklarına epeyce farklıdır. Bir kanyonun altında aşağı bakar biçimdedir. Tapınakta, fıskiye, dünyanın en büyük pai sho masası, bir eko odası ve heykellerden oluşan bir oda mevcuttur. Tapınak üçüncü kitap boyunca saldırı altında kalmıştır. Azula ve Combustion Man tarafından kısmen zarar görmüştür.

Havabükmek

Havabükücüler hava bükmeyi ağzı ve kuyruğuyla hava bükebilen uçan bizonlardan öğrendiler(Kitap 3 Bölüm 13 "The Firebending Masters"). Havabücüler ve Aang'te bir insanın havabükücülükteki ustalığını sembolize eden mavi ok dövmeleri bulunur. Hava bükücülük gerçek hayatta Ba Gua isimli savaş sanatına dayanır. Ba Gua genel olarak sabit dairesel hareketler ile rakibin hamlesini zorlaştırmasıyla bilinir. Kullanıcı kendi momentumunu bir silah gibi kullanır. Şüphesiz ki dört bükme sanatındaki en dinamik sanat hava bükücülüktür.

hava bükücüler havada dev sıçramalar yapabilir, yüksek hızla hareket edebilir suda ve eğik düzlemlerde koşabilir, havada süzülüp hortum gibi yüksek hızlarda spin yaparak rakibinin aklını karıştırabilirler. ağır objeler düşerken havayı bir tür yastık olarak şekillendirebilirler. Rakiplerinin dengesini bozmak için hava girdapları yaratabilirler.

Uzman Tenknikler:

Uçmak: Yüksek seviye havabükücüler uçabilirler. uçabilen ateş bükücülerin aksine bunu süresiz şekilde devam ettirebilirler.

Çok yüksek Hız: Havabükücüler hava bükmelerini herhangi bir şeyden daha hızlı gitmek için kullanabilirler. Aang bu sayede düz duvara kolayca çıkabilmektedir(Düz duvar deyince aklınıza ters bir kafiye gelmesin lan lsdflkşsşlkfa)

Havabükücü Soykırımı:

Dizinin şimdiki zamanından yüz yıl önce, havabükücüler Ateş ulusu tarafından soykırıma uğramıştır. bunun amacı tüm havabükücüleri ortadan kaldırarak Avatar döngüsünü kırıp emperyalist savaşlarındaki en büyük engeli yok etmektir. Havabükücülerin Sozin'in kuyruklu yıldızı ismi verilen kuyruklu yıldız sayesinde durdurulamaz güçteki ateş bükücülere karşı kendilerini savunması imkansızdı. Bu soykırımdan geriye kalan tek hava bükücü soykırımdan kısa bür süre önce Tapınaktan kaçan 12 yaşındaki Aang'tir. Havabükücülerin bilinen son kalıntıları, ikisi de Aang'in evcil hayvanları olan Uçan bizon Appa ve lemur Momo ve kuzey hava tapınağında yaşayan küçük böceğimsi hayvanlardır.

Şimdilik bu kadar efenim ileride diğer ulusları da anlatıcaz. Canım çekti çok fena yeniden izliyorum seriyi bu aralar anlayabileceğiniz üzere ksşfksalş

2 yorum:

marikaki dedi ki...

şukela yok mu şukela?

teletabi dedi ki...

ehehehe :) SAğolunuz efenim