21 Haziran 2009 Pazar

Avatar: The Last Airbender - Temel Kavramlar

Son yıllarda çıkan en iyi hikayelerden biri, Avatar: The Last Airbender çizgi dizi serisinde kendine yer buldu. Her ne kadar anime olmasa da animeseverler tarafından da yüksek kabul gören bu hikaye kendi içindeki muazzam detaylı anlatımı, üstün çizim teknikleri ve mükemmel dövüş sahneleriyle beğeni topladı. M. Night Shyamalan'da herhalde bu serinin hayranlarının kalbini çok kıracak bir film serisi için hazırlanıyor. Bu akşam biraz bu dünyadan bahsetmek istiyorum çünkü bahse değer olduğunu düşünüyorum sonuna dek. Fantastik literatüre de tamamen uyan yapısıyla hayranlık uyandırıyor çünkü. Kendi içinde farklı ütopyalar farklı kurallar koyulup bu kurallar arasındaki tutarlılıkla ilerleyen hikaye göz dolduruyor. bilmeyen için biraz tanıyalım bu evreni.

Avatar Evreni nedir?
Aslında buna net bir cevap vermek doğru olmaz. Şöyle açmaya başlayalım. Avatar dünyası da bizim dünyamız gibi farklı uluslardan meydana gelen dört ırktan oluşur. bunlar tahmin edebileceğiniz gibi dört temel element olan Su, Ateş, Toprak ve Hava yı temsil eden uluslardır. Bir de diziye adını veren Avatar ruhu mevcuttur. avatar ruhu bir tür reenkarnasyon döngüsüdür ve dört temel elemente hükmetme yeteneğine sahiptir Avatar Ruhunu taşıyan kişi. Sıra ile dört farklı ulustan seçilirler. Avatar ruhunun taşıyıcısı olan kişi eski Avatarlarla da birdir aslında. Bir zatı muhtereme Avatar olduğu bilgisi 16 yaşında iletilir ve temel görevi dört ulus arasındaki dengeyi sağlamaktır.

Dört ulustan ilk önce var olan hangisidir?
Elbette bu konuda da net bir şey söyleyemeyiz ama bu milletlerin isimleri insanlık tarihinin göçebelikten yerleşik düzene geçişini temsil eder bir nevi. Örneğin Hava bükücülere Air Nomads(Hava göçebeleri) su bükücü ülkesine Water Tribe(Su Kabilesi), Toprak bükücü ülkesine Earth Kingdom(Toprak Krallığı) ve Ateş bükücü ülkesine de Fire Nation(Ateş Ulusu) denir. Bu aslında göçebelikten kabileliğe, kabilelikten krallığa, krallıktan da ulus devlet anlayışına geçişin mükemmel bir yansımasıdır. Eğer insanlığın gelişimiyle paralel ilerlediğini varsayarsak Hava göçebelerinin önce var olduğu söylenebilir.

Bir elementi bükmek ne demektir?
O element üzerinde kontrol yetisine sahip olma durumudur. Bunlar yıllar yılı gelenekselleşmiş bükme hocaları tarafından gençlere öğretilmekle birlikte element bükmelerin her biri için bir tür üst seviye mevcuttur. Kaynakları da her birinin kendine hastır. Örneğin insanlar hava bükmeyi ilk önce uçan bizonlardan öğrenmiştir, toprak bükmeyi ise köstebeklerden, su bükmenin kaynağı aydır ve ateş bükücülüğün kaynağı da ejderhalardır. Yani bu yetiyi insanlara kazandıran mavzubahis canlılardır. Her tür element bükmenin bir üst seviyesi vardır. Örneğin, ateş bükmenin bir üst seviyesi yıldırım bükücülüğüdür, toprak bükmenin üst seviyesi metal bükmektir(ki bunu yapabilen tek earthbender gururla söylüyoruz Toph Bei Fongtur), su bükücülüğün üst seviyesi ise kan bükücülüktür ki bir anda su bükmeyi çok değerli kılar. Dizinin su bükücü başrolü Katara Bloodbending yapmayı öğrendiği bölüm tüylerimizi diken diken etmiş sonunda ise bloodbender olduğu an gözyaşlarımızı tutamamışızdır. bu üst seviye bükme işlemlerini çok az kişi yapabilmektedir. dizide gördüğümüz yıldırım büken dört kişi vardır. Kan büken iki kişi ve metal bükebilen tek kişi mevcuttur.

Buradaki hikaye nedir?
Hikaye yüz yıl önceye dayanır. O zamanki Avatar ruhunun taşıyıcısı bir ateş bükücü olan Avatar Roku'dur. Ateş ulusunun hükümdarı olan Sozin ile çok iyi arkadaşlardır ve Sozin ateş ulusunun büyüklüğünü dünyadaki tüm insalara yaymak bahanesiyle diğer yerleri işgal etmeye başlar ve bunu engellemesi gereken Avatar Roku'yu da yakın arkadaşlıklarını kullanarak uzunca bir süre oyalar. İlk yok olan millet hava bükücülerdir çünkü döngüye göre bir sonraki Avatar, havabükücü olacaktır. Havabükücü olan Aang normalde 16 yaşnda bu bilgiyi öğrenmesi gerekirken 12 yaşında öğrenir. Tüm havabükücülr ortadan kaldırılırken Aang kurtarılır ve okyanusun derinlerinde bir buzdağının içinde tam yüz yıl kendini muhafaza eder. Fakat Avatarlık kavramı hakkında felsefi bilgisi peyce kısıtlıdır. Bir gün su kabilesinden iki kardeş olan Katara ve Sokka şans eseri kenisini bulurlar. Dünyada işgal edilmemiş bir tek kuzey su kabilesi ve toprak krallığı kalmıştır. Aslına bakılırsa Toprak krallığının başkenti Ba Sing Se daha önce defalarca kuşaltılmasına rağmen her zaman savunmada başarılı olmuştur. Aang yüz yılı nardından dünyanın hiçde bıraktığı gibi olmadığını öğreniğinde bu savaşı bir tek kendisinin durdurabileceğini de öğrenir. bunun için eğitim alması ve dört elementi bükebilmeyi öğrenmesi gerekmektedir. İşte bu hikaye element bükmeyi öğrenebilmesinin yanısıra savaşla iç içe bir dünyadaki mücadeleyi konu alır.

Ana Karakterler Kimlerdir?

Aang: Avatar ruhunun son taşıyıcısı ve hayatta kalan son hava bükücü diziye de adını veren bu karakter çoğu zaman dizideki diğer karakterlere göre en çocuksu tepkileri verir. Üç sezonda su bükmeyi, toprak bükmeyi ve ateş bükmeyi öğrenip ateş ulusu dünyayı yakıp kavurmadan karşılarına dikilmesi gereken karakterimiz. Avatar hali denilen hale transfrmasyonu ve bu dönüşüm esnasındaki bir çok mistik öğeye dayandırılan göndermelerle süslü bir çocukluktan olgunluğa geçtiğini görürüz dizi boyunca kendisinin.


Katara: Sözlükte yazdığı üzere, su kabilesindeki tüm hatunalar gibi güzelliğiyle ortamları yakan dizinin başrol kızı. yaşadığı kabilede geri kalan tek su bükücüdür fakat annesi bunu gizlemiş ve tüm su bükücüleri toplamaya gelen ateş bükücülerine karşı Katara'yı korumayı başarmıştır. Su bükmenin detaylarını Aang ile birlikte öğrenecek ve bu mücadelede doğal olarak Aang'in en yakınındaki kişi olacaktır.


Sokka: Katara'nın kardeşi. bulundukları su kabilesindeki en büyük erkek. Babası ateş ulusuna karşı savaşmaya gittiğinde kabileyi ona emanet etmiştir. Bir şey bükememesine rağmen pratik zekası ile en yaratıcı fikirler ve esprilere imza atar. Hatta bir bölümde mai ye "that gloomy girl who sighs a lot" diyerek koparmıştır.


Prens Zuko: Ateş ulusunun prensi. Babası Firelord Ozai kendisini Avatar'ı bulması için sürgüne göndrmiştir ve Avatar'ı bulmadna ülkesine dönememektedir. bu esnada kendisine amcası "dragon of the west" Iroh eşlik etmektedir. Zuko'nun epeyce karmaşık bir hayat hiakyesi vardır dizi boyunca bunları bir çok detayıyla öğreniriz. Babas Ozai firelord olmak için Zuko'yu öldürmek ister fakat annesi onu kurtararak kendisini feda eder. Bunun sonrasında babası Agni Kai denilen ateş bükücü düellosunda oğlu Zuko'ya meydan okur. Dizi boyunca en acı çekerek öğrenen karakterdir ve fangirllerin bir numaralı kahramanıdır. Bunlar Zuko ile Katara'yı birbirine yamamaya bayılırlar. Filmde kendisini Slumdog Millionaire'd Jamal Malik rolünde izlediğimiz Dev Patel canlanıracak ama büyük bir tpki var bu oyuncu seçimi için. Bakalım neler olacak göreceğiz. Zuko'nun karizmasının altında ezilebilir gibigeliyor bana.


Azula: Zuko'nun ablası. Ateş lordunun favorisi. Dizideki kötü karakter ve en güçlü ateş bükücülerden biri. Kendisi mavi ateş kullanır ve dört yıldırım bükücüden biridir ve dizinin açılış jeneriğinde dört ulusu temsilen dört ulustan karakterler yer alır. Ateş ulusunu temsil eden Azula'dır. Müthiş manüplatör, öldürücü dövüşçü. Zuko'nun çocukluğunda "Azula always lies, azula always lies" diye kendi kendine telkini nasıl unutulabilir ki. Ayrıca en güzel "com and get it" diyenlerden biri azula. :)


Toph Bei Fong: Dizideki favori karakterim. İkinci sezonda dahil olup Aang'e toprak bükmeyi öğretecek olan gelmiş geçmiş en iyi toprak bükücü ve tek metal bükücü. Kendisi normal toprak bükücüler gibi toprak bükücülüğü ustalardan değil bizzat kaynagından köstebeklerden öğrenmiştir. Doğuştan kördür ama toprak bükme sayesinde görebilir. Bizim bildiğimiz gibi değil tabi ki. Esprileri ve lakaplarıyla yarıp geçirir. bu videosuna da biterim kendisinin. Hastasıyız ailecek.
İlgili aramalar: müzik - avatar son hava bükücü toph-numb -  linin -  park -  numb -  avatar -  the -  last -  air -  bender -  toph -  numb

Ba Sing Se: Bu bir karakter değil. Toprak krallığının başkenti ama dizideki yeri ve simgesi epeyce büyük. katakterlerimiz Ba Sing Se'ye vardıkları andan itibaren dizi adeta boyut değiştirmiş ve olgunlaşmıştır. Anlam olarka "girilemeyen şehir" anlamındadır. Ateş ulusu daha önce bir çok kez bu kente saldırmasına rağmen başarısızlığa uğramıştır. Tamamen distopyadır aslında Ba Sing Se. Üç ana districtten oluşur. En dış tabakada göçmenler ve esnaflar falan vardır. Orta tabakada memurlar ve üniversiteler bulunur. Merkezde yani en üst tabakada ise zenginler yaşarlar. Bunun yanı sıra şehir içinde savaştan söz edilmez. dizide beyin yıkamadan, darbe yapma kavramlarına kadar her şeyi içinde barındırır ve dediğim gibi diziyi çok çok farklı bir yere çıkarmıştır.

Neyse efenim şimdilik bu kadar. Yoruldum.

3 yorum:

adsız dedi ki...

Çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş. Ben de bir Toph hayranıyım.
Ama kafama bir şey takıldı. Avatar'ın hava tapınağında katledilmekten kurtulması rastlantı değil miydi? Tapınaktan bambaşka sebeplerle kaçarak kurtulmuştu.
Bir de söylemeden geçemeyeceğim. Göze pek üstün bükme tekniği olarak gözükmese de hava bükmenin üst seviyesi fırtına bükmektir.
Saygılarımla...

teletabi dedi ki...

yamulmuyorsam, Aang'in Avatar olduğu belli olduktan sonra keşişlerden Gyatso kendisinin normal bir çocuk olarak büyümesini istiyordu diğerlerinin aksine. Zamanla Gyatso'nun müdahalelerinden rahatsız olmaya başlayan diğer keşişler, sonra aang'i doğu hava tapınağına göndermeye karar veriyordu. Akıl hocasından ayrılmak istemeyen Aang'te Gyatso'ya bir not bırakarak Appa'ya atlayıp kaçıyordu. Yolda fırtınaya yakalanıyor, farkında olmadan Avatar State'e girip donmuş hava küresiyle Appa ile kendini korumaya alıyordu. 100 yıl boyunca. Böyle idi galiba hikaye.

delidumrul dedi ki...

ewt teletabi doğru demişsin gyatso dan ayrılmak istemiyordu ama bence kaçmamalıydı çnkü kaçmasa da gyatso onu alıp birlikte kaçacaklardı.