28 Ağustos 2009 Cuma

Ramazan Ayı Reklamı Yapaylığı

Malumunuz ramazan ayı geldi. Neree o eski ramazanlar temalı sohbetler de 11 ay dinlendikten sonra kılıfından çıktı. elbette ki her ramazan döneminde olduğu gibi yerli reklam piyasası da hareketlendi. Bir çok reklam bana göre epeyce berbat bu sene. yani en son, kent firmasının bayram için yaptığı huzurevi sömürüsü temalı reklamlarından bu denli tiksinti duymuştum. Bu sene ise hem ramazan ile ilgili hem de sadece bu döneme rastlamasıyla dikkatimi çeken bazı reklamalar oldu.

Herkes bu Ay Farklı Davranıyor Komnulu Reklam: Şimdi firmanın adını unuttum fakat büyük ihtimalle kola markalarından birinin reklamı. Elbette ki pepsi değil. Daha o kadar iğrençleşemedi diğer reklamlar. Pepppppsiii yaşşşaaatır seni şeklindeki Seda Sayan olosuyla Burger king'ten bile adamı soğutabilecek reklamlarıyla pepsi alanında en kötü reklam yapan olarak zirvedeki yerini uzun süre kaptırmaz bence. neyse efenim mevzuya geri dönersek, bu reklamda bir çocuğun gözüyle ramazan ayında ailenin bireylerinin davranışlarının nasıl değiştiğini görüyoruz. Örneğin babası araba kullanırken korna çalmıyor. Televizyonda yayınlanamayan şeklinde ise "sana ehliyeti verenin anasını sikeyim" diye bağırıp çağırmıyor. böyle bir iyi bir iyi ki istanbul trafiği fizana kadar uzansa hoşgörülü oluyor. Diğer 11 ayda ise bu davranışlar hak getire. bebeğin abisi olan evin büyük çocuğu ise, etrafındakilere yardım ediyor. mesela reklam filminde marketten çıkan iki adet tonton teyze ve amcanın poşetlerini arablarına koyuyor. sizi bilmem ama marketten onca poşetle çıktığımda biri yardım edeyim mi diye koşa koşa gelse hırsız veya dolandırıcı sanırım. Evet yaşadığımız yer işte bu kadar güvensiz ki öngörü bu şekilde olabiliyor. Peki bu bebeğin abisi diğer 11 ayda bu davranışlarını devam ettiriyor mu? Bebeğimiz şaşırdığına göre hayır. Şimdi yazdığım cümleyi yazıp yazıp sildim..Sadece yazık deyip geçiyorum. Son olarak bebeğimiz sahura kalkıyor. Yahu tamam aile üyeleri sahur için kalkıyorlar da bebği niye kaldırıyorsunuz ey ahali. "güneşin doğuşunu izlemek için herhalde!!"

Nerede Kaldın Ramazan: Geniş ailedeki mürsel olsaydı sözü edilen ramazan ismindeki çocuk "yürü git lan, hop beş dakka kala pide almaya gönderiyorsunuz. hop koştura koştura yetişecem diye kendimi parçalıyorum. Sağol diyeceğine, hoop nerede kaldın ramazan. yürü git lan" derdi herhalde. Ayrıca o yükseklikten top atmak tehlikeli olabilir. benden söylemesi. Bir de sütaşın çabasını biraz nafile görüyorum. İftarda ayran genelde sadece börek arsa içilir ki uzun süredir de iftar sofralarında böreğin yanına genelde çay ikram ediliyor.

Çok fazla reklam ve tv izleyemeiğim için ramazan ile ilgili gözüme çarpan ve kendindne bir anda tiksindiren reklamalar şimdilik bunlar. İki reklamın da kahramanının çocuk olması ise bu tür duygularda çocuk kartının pek de seviyeli olmayan biçimde vıcık vıcık kullanımı gibi geliyor bana.

Tabi iyi bulduğum ramazan reklamı da var. McDonalds'ın masa birleştirme temalı reklamını beğendim mesela. Peppppsssiii yaşatsın onları. burger King'ten ayrılsın. ben ki her daim Coca Cola'ya karşı Pepsi tarafında olmuş biri olarak bile soğudum Pepsi'den.

Çalışan Annenin Baş Yardımcısı: Senin ben kafana sıçayım. bu nasıl bir şarkıdır lan? Hayır dilime de dolandı arkadaş. bu açıdan başarılı diyebiliriz Pınar köfte reklamı için. ee efenim ne der siz Boğaziçi'liler, catchy bir şarkı. bir kere şokta dondurulmuş köfte annemin köftesi gibi olsun köfte yemeyi bırakırım ben. Ki feci bir köfte hayranıyımdır. Sırf köfte yemek için şehirlerarası ziyaret yaptığım olmuştur. Böyle de gurme tarafım var. yirim. De arkadaş, kimi sikiyosunuz lan anne köftesi gibi diyerek. bu anne yemeği kartı da çok kötü bir yöntem ya. Hanımeller yapmıştı bir ara. Hayır hanımelleri o vakte kadar yerdim severdim ama reklamdan sonra baktım hiç de annemin kurabiyesi gibi değil. Almadım bir daha o günden beri. Bırak işte kardeşim seni ben kabullenmişim, kafamda bir yere oturtmuşum lezzetini. Annemin yemekleriyle sidik yarıştırma sevdası nereden geliyor? Bir de bu köfte reklamı ile olarka şunu söylemek isterim. Bu tür dondurulmuş gıdaların en büyük müşterisi çalışan anneler falan değildir. Şehir dışında okuyan öğrenciler ve öğrenci evleridir. Hayatımdaki en yoğun donurulmuş gıdayı öğrencilik vakitlerimde yedim ben ki çevremdeki herkes de o tarz besleniyordu. Erkek öğrenciler tabi ağırlıklı olarak. buna dair bir reklam yapın bence daha iyi olur.

Cappy'den Mis gibi Annem Yapmış Gibi: Kardeşim, nedir annemle alıp veremediğiniz lan? Çekin ellerinizi annemin yaptıkları yiyeceklerden. bir de bu şarkı Felicita değil mi yahu? Bana mı öyle geliyor yoksa? Hayır tadı da bir şeye benzese. Limonata demeye bin şahit. bırak annemi falan, bim bile kendi limonatasını yapsa daha güzel olur lan tadı. uludağ limonatayı ilk çıkardığında, istisnasız her arkadaşımın "şerefsizim benim aklıma geldiydi" biçiminde takılmasından da bıkmış biri olarak da konuşmak istiyorum ayrıca. kardeşim görüyorum ki herkesin aklına gelmiş limonata çıkarma fikri. Cinfikirli milletiz vesselam. Daha önce limonata çıkarmayı düşünmediğini söyleyen birine rastlamadım ben uludağ limonata çıkıp tuttuktan sonra.

3g reklamlarının iğrençliğine ise değinmeyeceğim. Issız adam kadrosu komple 3g reklamlarında çalışıyor artık. kadrolu, ssklı falan.

Son olarak elbette beğendiğim reklamlardan da bahsedeyim. Razamn ay için uludağ Limonata reklamını beğendim. Klasik uludağ limonata şarkısını alaturka melodiye bürümek ve şarkıyı değiştirmemek isabetli bir karar olurken 32 kısım çocuk, bebek, anne, dede sömürüsüne gitmeden de yapmışlar reklamı.

Fakat son dönemlerde en beğendiğim reklamlar Bank Asya Birinci Lig reklamalrıdır. geçen sene de gayet iyiydi Bank Asya birinci lig reklamları fakat bu sene mükemmel olmuşlar. Oldukça kısa spotlar halinde üç dört tanesine rastladım. Anlatılmak isteneni bu kadar kısa sürede bu kadar başarıyla veren ve ligin niteliğini ortaya koyan şahane bir reklam. Ders olarka okutulabilir. Son dönem yerli reklamcıların en iyi işi bence bu reklamlar.

Neyse canlar epeyce uzun bir yazı oldu. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim ve esenlikler diliyorum. Pepppsi yaşattsın siziii hadi iyi geceler.

3 yorum:

marikaki dedi ki...

flaş flaş! bim de kendi limonatasını yaptı. ben içmedim ama içenler yorum yapmış. e tabi zevk meselesi :)
(bkz: etkin limonata)

Ova (Excuse My Reading) dedi ki...

benim annem bi şey beceremez mesela abi, ben annemin yaptıgı gibiyse bişey gidip almam. bu açıdan salaklar aslında annesi beceriksiz olanları dışladıklarının farkında bile degiller arrrggghh!!!
ayrıca ramazanda karagöz hacivat pide ve kabak dolması görmek istemiyoruz artık dimi* yeterrr tuttugum oructan soguttular beni teletabi bey.

teletabi dedi ki...

@marika: ehehe yarın gidip alayım nasılmış etkin limonata. Cappy'en daha iyi olduğunu düşünüyorum hala lkşkflslşdf

@merope: Pide olsun ya :( her şeyi alın ama pideyi bırakın bir tek. Valla annesinin iyi yemek yapamadığını iddia eden tanıığım ilk insansın merope hanım. An itibarı ile tarihe geçtiniz :)