13 Haziran 2009 Cumartesi

Araç Kutusu

Önceden bilgisayar dergileri her sayısında cdler verirdi. Artık dvd veriyorlardır herhalde. cd dekileri kullan kullan bitiremezdik. Şimdi cd veren bilgisayar dergisinin yüzüne bakılmaz. Elbette o zamanlar dial up bağlantı günleriydi daha. Koca gece internette olup yalnızca 5 çıplak kadın resmi görebiliyorduk (The IT Crowd'a Saygıyla). Cdlerin koca koca veri bankaları olduğunu düşünmek o kadar da abes değil sanırım bunu düşününce. O Cd'lerde, genellikle Toolkit denilen kısımlar vardı. Uzun süreir bilgisayar dergisi almıyorum lakin hala bu dvdlerde çok daha geniş kapsamlı toolkit bölümleri bulunur herhalde. O günlerden bu güne bilgisayarımda kullanılagelmiş gözde programlarımdan bir demet sunmak istiyorum bu güzel cumartesi akşamı dışarı çıkmak yerine sevgili okuyucular. Bakın hem parasız hem de ne kadar mutluyum değil mi değil mi efenim.

Winamp: Gecen yazılarımdan birinde de bahsetmiştim müzikçalar olarak ihanet etmediğim programdır Winamp. Kendisi de bana ihanet etmeyerek istekleri tam anlamıyla karşılayan yapısıyla göz dolduruyor elbette. Ortalama seviyede müzik arşivimi zorlanmadan çalmayı başaran bu programla aramdaki bağ epeyce sıcak. Ne günlerimi gördü şu zor günlerim mi onu korkutacak?

Firefox: Yani bilgisayara sistem kurduktan sonra ilk kurulan programlardan biri Firefox ve eklentileri. ie dan bıktığım bir dönemde karşıma çıkarak çölde vahayı yaşatmıştı bana. Kullanıcıların oluşturduğu uçsuz bucaksız eklenti dünyasıyla her şekle girebilen bir sıvı metal gibiydi adeta. İnternet Explorer'ın takozluğunu çok net göstermişti. Bu browser konuları çok tartışmalı konulardan biri. Maxthon'dan opera ya ie'ye firefox a her birinin hayranlarını var. Benim için de bir numara firefox ve ikinci sırada her şeyine rağmen IE var. Üçüncü sırada Chrome dördüncü sırada maxthon ve katılımcı ödülü de Opera. I Hate Opera! İki anlamda da :)

Jdownloader: Genelde download manager programı pek kullanmam ama Rs hesabı alınca gerekmişti doğal olarak. Free Download Manager kullandım o aralar. Sonra Rs hesabım bitince onu da çöpe attım. Tamamen faydasız hale dönüşmüştü. sonra bir gün Jdownloader ile karşılaştım. Free RS kullanıcıları için can özellikleriyle listeme kafadan girdi. İlk kurulan programlarımdan biri artık Jdownloader.

GOM Player: Ortam Yürütücüleri konusunda da Browserlarda olduğu gibi derin bir ayrılmışlık söz konusu. Benim favorim Gom Player. İlk kurduğum anda gönlümü fethetti. BS Playerın kendini bozmasından sonra bunalan büneyi rahatlattı. KMPlayer için ise Opera'ya hissettiğim hisleri besliyorum. windows Media Player için pek bir şey hissetmiyorum. Nötr denebilir ama bazen işle alakalı konularda kullanıyorum.

Avira Antivir: dial Up ile çıplak kadın resmi peşinde koştugum günlerden sonra virüsler ile ilgili pek sorunum olmadı. Açıkçası Bilgi İşlem bölümünde olduktan sonra üniversiteyi de paralel bir bölümde okuyunca Virusler ile başetmek çoğu zaman manuel olarak da mümkün oldu bir Antiviruse ihtiyaç duymadan. Genel olarak bilgisayarı çok zorlayan antivirus programları aynı zamanda sizden habersiz bir şeyleri engellerler keserler biçerler. Benim bilgisayarımda en nefret ettiğim konu benden habersiz çeşitli katakulliler çevirmesidir bir programın. O antivirüsün ben ağzına sıçarım. Açık konuşuyorum. Avira Antivir bu konuda isteklerimi gerçekleştirdi tamamen bana baglı bir engelleme mekanizması ile çalışıyor ve fena halde memnunum kendisinden.

daemon Tools: E efenim crackleme konuları veya download hızları artınca artık mahallenin cdcisine gidip oyun alma devri de kapanmış oldu. İnternetten indirilen oyunları cd ye yazmak yerine anında bir sanal sürücüye yüklemeye yarayan bu program da çağımızın gereği olarak olmazsa olmazlarımdan biri sıfatıyla kendine yer buldu. elbette eğer Dvd Authoring gibi işlerle uğraşıyorsanız(ki ben uğraşıyorum) projenizi dvd ye yazmadan ne halde olduğunu görebilmeniz için de oldukça ideal.

Unlocker: Sırada iki tane ufacık tefecik içi dolu turşucuk program var. Bunlardan biri çok küçük boyutlardaki Unlocker isimli program. Bazen bilgisayarınız saldırıya ugrar veya spy ya da virüs yer. İlgili dosyayı bulursunuz ve silmek istersiniz ama kendini çoktan çalışan diğer programlara en boktanı da explorer.exe ye montelemiştir yavşak. Bu dosya kullanılıyor hata mesajı alıp silemezsiniz. İşte unlocker o dosyanın bağlı olduğu programı bularak bu bağları koparır ve söylediğiniz eylemi gerçekleştirir. Bu eylemler sil, taşı veya yeniden adlandır eylemleridir. İnanılmaz işe yarar.

Kill Winamp: İkinci ufacık tefecik içi dolu turşucuk program ise Kill Winamp programı. Eğer benim gibi müzik dinleyerek uyumayı seven insanlardan biriyseniz çok işe yarar programlardan. Yatmadna önce progrmaı çalıştırıp Winampı kaç şarkı veya kaç dakika sonra kapatması gerektiğini söylüyorsunuz o da siz uyusanız da hem bilgisayarı hem de winampı kapatabiliyor opsiyonel olarak. Sabah uyandığınızda şıkır şıkır açılmaya hazır bir bilgisayar buluyorsunuz.

Diğer: Elbette winrar, Windows Live Messenger gibi programları buraya yazmıyorum. Genelde zaten ilk kurulan programlarla birlikte kurulurlar. İşte böyle efenim, bakınız para harcamak yerine bir post daha yazdım ve vakit geçirdim biraz daha.

Hiç yorum yok: