22 Haziran 2009 Pazartesi

Avatar Evreni (Kısım 3) - Toprak Krallığı

Toprak krallğı haritanın coğrafi açıdan en büyük bölümünü kaplayan ülkedir. Coğrafi anlamdaki bu büyüklüğü diğer tüm uluslarla komşu olmasını sağlamıştır. Geokinesise epeyce benzer toprak bükme pratiği yapan kadın ve erkeklerin evidir. Toprak krallığı, Ateş ulusu'nun emperyalist savaşında sınırlarında en fazla karşı koyan millettir. Su kabilesi de kendilerine yardıma katıldığı için toprak krallğı onların yerlerini de korumaya çalşmıştır çünkü su kabileleri kendi topraklarını korumak açısından oldukça zayıf kalmışlardır. Toprak krallığının bir çok vatandaşı kendi içinde apayrı bir dünya olan başkent Ba Sing Se'de yaşarlar. İkinci kitabın sonunda Ba Sing Se düşmüştür ve üçüncü kitap boyunca yok olma tehlikesi ile yüz yüze kalmıştır.


Ortaya Çıkış

Toprak Krallğı, Ming ve Kinq hanedanlığından adını alan geç dönem Çin İmparatorluğundan esinlenilmiştir. Toprak kralının sarayı yasak şehir ve diğer çin binalarından esinlenilmiştir. toprak krallğı vatandaşları imparatorluğun geniş alanlarında farklı görünümler sergilerler. Toprak Krallığı amblemi karenin içine çizilmiş bir daire ve merkezinde çok daha küçük bir kareden oluşur(Çin parası gibi). Bu nişanlar Toprak Krallığının derinliğini sembolize ederler.

Kültürleri

Mekanik altındaki teknoloji temelli mülteciler ve Kyoshi Adası'nın izole yerleşimi dışında, Toprak Krallığı diğer uluslara göre daha az dışa kapalıdır.

Toprak krallğı vatandaşları bir çok oyun ve etkinlikler yaratmışlardır. Örneğin Omashu'da ilk kez Aang ve Kral Bumi'nin oynadığı ve şehrin dağıtım sisteminde yapılan ve kral Bumi'nin "World Greatest Superslide" denilen oyun oynanır. Ba Sing Se'nin ara sokaklarında toprak bükme kullanlarak oynana futbol oyunu vardır.

Taş ve kaya, toprak krallığı'nın en büyük doğal kaynaklarıdır. Toprak Krallığında toprak bükücülük neredeyse her şey için kullanılır. Ateş ulusu kadar fosil yakıtları kullanmasalar da bazı köylerde kömür ve kereste madenlerinden madencilik yapılabilir. Toprak krallığının bol verimli topraklarında bir çok çeşit sebze ve meyve yetiştirilir.

mimari, çiftçilik, marangozculuk, avcılık ve madencilik Toprak Krallğı endüstrisinin temel taşlarıdır. Toprak Krallığı vatandaşları her kademenin kar sağlayacağı ileri seviye bir ticaret ve tanıtım sistemi geliştirmişlerdir. Omashu'nun posta ve katı atık sisteminden,Ba Sing Se'nin metro istasyonları ve çeşitli buluşlara kadar toprak bükme kullanılır ve Toprak krallığının sofistike halkına hizmet ederler.

Hükümet

Toprak krallığı, eyaletlere, ana şehirlere, küçük kasbalara ve bağımsız yerleşim birimlerine bölünmüş geniş bir ulustur. Başkenti Ba Sing Se'dir. Ba Sing Se'de Toprak kralı denilen merkezi bir karar merci olsa da Omashu gibi büyük eyaletlerin Kral Bumi gibi kendi krallar vardır. Toprak Krallığınn hükümeti, merkezi Konfedere Monarşidir. Toprak kralları gücü hükümet bürokrasisine bırakırlar. Toprak Krallığı düşmeden önce toprak kralı daha çok bir figürdü. güç asıl olarak Dai Li'nin başkanı, Toprak krallığının kültür bakanı ve aynı zamanda kralın da danışmanı olan Long Feng'in elindeydi. Bu aynı zamanda Ba Sing Se hükümetinin kendi duvarları dışındaki gücünü çok az kullandığı anlamına da gelirdi. Ki temel olarak toprak krallığının tüm durumunu açıklamaya yeterdi.

Ba Sing Se'deki hükümet, savaş boyunca oldukça baskıcıydı. Long Feng nüfusu sosyal ve ekonomik derecelerine göre ayırmıştı. Ayrıca Ba Sing Se hükümetinde bürokrasi çok fazla idi. Kral ile görüşebilmek bile Avatar dahi olsanız en iyi ihtimalle 6 hafta sürüyordu. Toprak krallığı büyük ölçüde Çin'deki King Hanedanlığından etkilenmiştir.

Ordu

Toprak krallığı askeriyesi en çok kara kuvvetlerine bağlıydı. Ateş ulusu gibi, Toprak Krallığı ordusu da bükücüler ve normal piyadelerden oluşur. Bükücü olan olmayan askerlerin her biri oldukça çeşitli silahlardan taşırlar. bükücü olmayan askerler daha ağır silahlandırılırlar.

Toprak krallığı askerleri imparatorluğun farklı bölgelerinde farklı renklerde üniformalar giyebilirler. Sarı kahverengi (kitap 1 Bölüm 7 "The Winter Solistice"), açık yeşil (Kitap 2 Bölüm 1 "The Avatar State"), bronz kahverengi (Kitap 2 Bölüm 12 "The Serpent's Pass") üniformaların her biri görülmüştür. Omashu'nun bükücü olmayan askerleri yaprak yeşili renklerde, krallıktaki diğer bükücü olmayan askerler ise sönük zeytin yeşili üniformalar giyerler. Ba Sing Se'de duvardaki askerler siyah ve altın sarısı renginden yapılmış, daha farklı üniformalara sahiptirler.

Çeşitli toprak bükücülere danıştıktan sonra mekanikçi, sonradan İStilada kullanılacak toprak bükme ile çalışan tanklar tasarlamıştır.

DAi Li

Dai Li, Ba Sing Se'nin kültürel mirasını koruyan ve Kültür bakanı ve istihbarat başkanı Long Feng'e doğrudan bağlı bir birimdir. Ba Sing Se'içinde savaştan söz edenleri yakalayıp yeniden eğitirler(beyin yıkarlar). Toprak kralına hizmet etmelerine rağmen sadece Long Feng'e sadıktırlar. Toprak krallığı başektine yapılması planlanan darbe girişiminde Azula'nın emri altına da geçmişlerdir. Dai Li yüzyıllar önce Avatar Kyoshi tarafından Ba Sing Se'nin kültürel mirasını korumak için oluşturulmuştur.

Dai Li Çin'deki Qing hanedanlığında ikinci dünya savaşı sırasında yine Dai Li olarak bilinen hükümet ajanlarından modellenmiştir.

Kyoshi Savaşçıları

Kyoshi adasında bulunan ve Suki önderliğinde tamamen kadınlardan oluşan bir savaşçı grubudur. Dövüşlerinde hiç bir bükme sanatı kullanamamalarına rağmen iyi eğitimli ve Avatar Kyoshi'yi onurlandıran bir dövüş stilleri vardır. Kyoshi adası genel olarak savaşta tarafsız kalmasına rağmen, Avatar buraya geldikten sonra bu durum değişmiştir. Kyoshi Adası Savaşçıları, toprak krallığına direnişte yardım etmek için mültecilerin Ba Sing Se'ye rahatça ulaşmalarına yardımda bulunmuştur. Ayrıca Appa'nın kayıp günlerinde, Appa'yı Prenses Azula, MAi ve Ty Lee'de korumaya çalışmışlardır. Azula Mai ve Ty Lee'ye yenilmelerinin ardından bu üçü, Kyoshi Savaşçısı görünümüne Toprak Kralı'nın sarayının içine sızmayı başarmışlardır. buna rağmen Kyoshi savaşçıları Appa'nın hayatını kurtarmayı başarmışlardır.


Beşli Konsey
Yüksek Rütbeli beş toprak krallığı generalinin Ba Sing Se dışındaki askeri ve stratejik hamleleri değerlendirdiği bir kurumdur. bunun yanı sıra beşli konsey aynı zamanda Kral Muhafızları denilen elit bir dövüşçü grubunu da kontrol eder. Beşli konsey kralın isteğiyle kurulmuş ve Long Feng'in yükselişine kadar kral ile eşit otoriteye sahiptir. Prenses Azula'nn başkente darbe girişimi sırasında, tamamı Dai Li ajanları tarafından yakalanmış ve hapsedilmiştir. Beyaz Lotus üyelerinin sayesinde serbest bırakılmışlardır.

Kralın Muhafızları
Ne Dai Li ne de orduya bağlı olup doğrudan Toprak Kralını koruyan gruptur. SArayı koruyan yüzlerce muhafız olduğu görülmüştür.

Yerleşim birimleri

Kyoshi Adası


Avatar Kyoshi tarafından insanları istiladan korumak amacıyla Güney denizinde kurulmuş bir adadır. Adanın aynı zamanda bir tür liman olması nedeniyle, tacirlerin ve seyehat edenlrin mola noktalarındandır. Kyoshi adasının iş gücü adanın çeşitli yerlerine dağılmış küçük köylerde kendine yer bulur. Her köyün kendi lideri olup Kyoshi Adası Savaşçılar tarafından korunur. Üzerinde neredeyse hiç bir askeri güç barındırmaması sayesinde Ateş ulusu savaşının yüz yıl boyunca dışında kalmayı başarmıştır. Köylüler dışarıdan gelenlere karşı pek sıcakkanlı değillerdir. ateş ulusu ajanlarından şüphelenirler. Bunun yanısıra Avatar'ın köye gelmesinin ardından daha hoşgörülü olmuşlardır.

Omashu

toprak Krallğı'nda kurulan ilk şehirdir ve Romeo ve Juliet gibi bir aşk hikayesine dayanır. Oma ve Shu aynı zamanda ilk toprak bükücülerdir. Bir dağdadır ve çevresi kanyonlarla ve dev bir geçitle kaplanmıştır. Büyük taş kapılar ile korunur. Buna rağmen savaş sırasında Ateş ulusu tarafından ele geçirilimiştir. Omashu'nun ana endüstri kolu silahlar ve savaş aletleridir. Bu nedenle dağıtım sistemi de çok gelişmiştir. Yerçekimi ve Toprak bükmeyi kullanan etkili bir dağıtım sistemi vardır.

Ba Sing Se

Ba Sing Se, Toprak krallığı'nın başkentidir. Girilemez ve dış dünyadan tamamen izoledir. Ateş ulusu generali Iroh'un 600 gün süren ve sonunda oğlunu kaybetmesine neden olan kuşatmaya dayanmıştır. Ba Sing Se'nin bu kuşatmalara dayanabilmesinin ardındaki sır duvarlarıdır. En Dış duvar ile yerleşim bölgesi duvarı arasında, çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirildiği tarlalar bulunur. Bu tarlalar şehrin kendi kendine yiyecek ve içecek sağlamasına neden olur. Yüz yıllık savaş dahilinde bu duvarlar sadece iki kez zorlanabilmiştir. Bunlardan biri General Iroh'un 600 günlük kuşatması esnasında, diğeri ise Azula'nın matkap ismi verilen savaş aracı ile saldırısı sırasındadır.

İkinci kitapta şehir, sosyal sınıflara göre farklı alanlara ayrılmış şekilde gösterilmiştir. Fakirlerin ve mültecilerin yaşadığı gettolar şehrin geri kalanından duvarlar ile ayrılır. Antik Çin'deki sosyal sınıf etkileşimine doğrudan bir göndermedir. Şehir duvarları dahilinde, devam eden savaştan konuşmak yasaktır. Bu, şehrin kültürel mirasını korumak amacıyla apılmış olup kendisini dünya üzerindeki tek "ütopik" şehir yapmaktadır. Kralın sadece bir figür olduğu gösterilip şehrin asıl yöneticisinin Dai Li'nin başkanı Long Feng olduğu da dizi dahilinde sunulmuştur. Savaştan söz edilmemesi için insanları sıkı bir kontrole tabi tutarlar ve bu durumda şehir içindekiler tarafından girilemez şehir olarak nitelenir. bu kurallara karşı gelenler, Dai Li tarafından savaşın olmadığına dair, beyin yıkama işlemine alınırlar.

Ba Sing Se'nin anlamı "Girilemez Şehir" olarak söylenmiştir (kitap 2 Bölüm 13 "The Drill")

Toprakbükme

İnsanlar toprak bükmeyi ilk olarak, görmek ve doğa ile iletişim kurmak için bu işlemi yapan kör köstebeklerden öğrenmişlerdir. toprak bükmeyi ilk öğrenen insanlar bu sanatı birbirleriyle görüşebilmek için kullanan Oma ve Shu ismindeki aşıklardır.

Toprak bükme genel olarak Kung Fu'nun Hun Gar stiline dayanır. Savaş sanatı hayvanların hareketlerine dayandırılır. Kaplan sert gücü temsil ederken Turna hafif gücü temsil eder. Harici durum bir tek, kör toprak bükücü olan Toph Bei Fong'ta ortaya çıkar. Onun stili "Southern Praying Mantis Kung Fu" stiline dayanır. Diğer bükme disiplinlerinin aksine toprak bükme, dinlemek ve saldırı için doğru zamanı beklemeyi merkeze alır. Toph bu tekniği yer köstebeklerinden öğrenmiş ve daha sonra Aang'e de öğretmiştir. Bu teknik toph ve Aang'e yerdeki titreşimleri hissederek onlarla görme yeteneğini sağlamaktadır.

Uzman Teknikler
Kum Bükme: Bir tür çöl toprak bükücüsü bu tekniği geliştirmişlerdir. Bu tekniği dövüş ve nakliye için bolca kullanırlar.

Yergörüşü: Yer köstebekleri, yani orjinal toprak bükücüler, tamamen kördür. Toprak bükmeyi ve topraktaki titreşimleri hissederek "görmek" eylemini gerçekleştirirler. Toph bu tekniği küçük bir kız iken direk olarak yer köstebeklerinden öğrenmiştir ve kendisi de kör olduğu için bu tekniği hayatının geri kalanında görmek üzere kullanmıştır. Yer görüşünü kullanabilen insanlar sadece Toph ve Aang'tir.

Metal Bükme: Metal bükme imkansız olarak değerlendirilmiştir fakat Toph eşsiz yergörüşü tekniğini kullanıp metalin içindeki küçük parçaları görerek onları yönlendirmeyi başarmış ve bu tekniği bulmuştur. DAha sonraları bu konuda iyice uzmanlaşmış ve neredeyse çok az güç harcayarak metal bükebilir hale gelmiştir. Toph bu tekniği kendisini metal ile kaplamak için kullanabilir. Bu sayede metal taştan daha sert oluğu için ateş bükücülerin gönderdiği ateşlerden de etkilenmemiştir.

Hiç yorum yok: