22 Şubat 2009 Pazar

Blogger'da Dikkatimi Çekenler

Efenim yaklaşık bir buçuk yıl oldu blog tutmaya başlayalı. Bu süre içerisinde yazdığım 200 yazının yanı sıra takip ettiğim onlarca blogta severek okudugum da yüzlerce yazı oldu. Bu süre içerisinde blogların genel şablonları içerisinde seviğim ve sevmeiğim objeler olarak niteleyebileceğim şeyler oluştu. Malumunuz uzun süreli etkileşim insanda kanılar uyanırmaya yetecek düzeyde oluyor. bu pazar gününü bu mevzuya ayırmak istedim biraz. Yazıların içeriği ile ilgili konuşmanın saçma olacağını düşünüyorum o yüzden genel sayfa tasarımı hakkında, blog dünyasında dikkatimi çekenler...

Bazı imla kuralları: Neredeyse tanıştığım her insanın imla anlamında hassas olduğu bazı konular mevcut. Bazen benim önem veriğim kurallara diğer insan önem vermezken onun dikkat ettiği kurallara da ben çok dikkat etmiyorum. Mesela ben dahi anlamınaki de nin ayrı yazılmasına ve soru eki mi nin ayrı yazılmasına dikkat ediyorum. Yani bu gözüme batıyor direkt olarak. Yazıyı okurken böyle bir hataya rastladığımda, aklım orada kalıyor çok net. Eski ciddiyet ile okuyamıyorum o yazıyı. Farkında olmadan bir önemseme bu sanırım. Ben de bir yılı aşkın zaman geçmesine rağmen dizüstü klavyesine alışamadım bir türlü. Sürekli typolarım oluyor. Eminim ki başka bir blog okuyucusu da buna dikkat ediyordur. Ben de yazdığım yazıyı hiç geriye dönmeden yazıyorum genelde. yazdıktan sonra kontrol ettiğimde bazı yerleri değiştirmek geliyor içimden. Bu sevmediğim bir huyum olduğundan kontrol etmeden yayınla tuşuna basıyorum.

Sayfaya Girince Çalan Müzik: Bu da sinir olduğum bir olay. Yani her türlü müziği severim. Müzikle yaşarım tabiri caizse fakat bir blog sayfasına giriğimde, benim kontrolüm dışında, girer girmez bir şarkı çalmaya başladığında da sinirlerim bozuluyor. O şarkı ben playe basınca çalsın isterim.

NavBar Olmayan Sayfalar: Bazı blog sayfalarında Blogger ın Navigasyon barı olmuyor. Desktop görüntüsünde sürekli sağ tuş+yenile yapan benim gibi bloggerlar için, başka bir blog sayfasındayken o navigasyon barından kontrol paneli linkine tıklayıp, kontrol paneline dönüp bakmak da hastalık haline gelmiştir. Herhalde bloglar arasında en sinir bozucu durum ne diye sorulsa bunu gösterirdim ben. Ayarlardan navBar görünsün seçeneğini açsa keşke tüm bloggerlar. Ha sorun değil o kadar da. Firefox yer imi araç çubuğuma blogger/home linkini koydum ama NavBar olmayan sayfalar da eksi intiba ile başlıyor okunmaya tarafıman.

Live Traffic Feed: İnanılmaz kötü tasarlanmış görünümüyle, sayfalardaki Live Traffic Feed görüntüsü sayfanın görüntüsünü çirkinleştiriyor bence. Bunun için google analytics iyi bir tercih diye düşünüyorum.

Profildeki fotoğraf: Profillerinde kendi fotoğrafını kullanan bloggerları seviyorum.

Düzenli Etiketleme: Bir blog sayfasındaki yazılar düzenli olarak, belli bir mantığa göre etiketlenmişse o blog tadından yenmez hale dönüşüveriyor. Blog sayfalarını gezerken, yeni gördüğüm bir bloga göz gezdirmek için etiketleri kullanıyorum genelde. Etiketlerde kendi arasında düzen oluğunda sayfada gezmek olukça keyifli hale dönüşüyor.

İsim takılan Araçlar: Efenim, izleyicilere "hayranlarım", ya da geçmişe "kafamı neler kurcalamış" gibi isimler takılan blogları seviyorum. Bu isim takma her blogta keyifli olmuyor lakin bazı takip ettiğim bloggerlarda bunu çok iyi yapan yazarlar var. Seviyorum onları. Öte yandan klasik isimlenirmeyi de çok severim. Hemen kanım kaynıyor bloggerın varsayılan isimlerinin kullanılmasına.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar efenim. İyi bir pazar günü dileğiyle.

ekleme: Aklıma bir şey daha geldi. Daha doğrusu aklımaydı yazıya başlarken fakat yazarken unutmuşum:)

Kelime Doğrulatma: yorum kısımlarında kelime doğrulatmalar bazen eziyete dönüşüyor. Spam yorumlara karşı geliştirilmiş evet fakat yorum yapmak istenildiğine kelime doğrulatma ile uğraşmak fena geriyor adamı. Üç defa yanlış yazdığımı biliyorum. Sonunda da eeeh eyterea bea deyip bırakıyorum :)

not: Görüntüleri, severek takip ettiğim iki blogtan, NavBar Görüntüsünü Ranini'nin, Live Traffic Feed Görüntüsünü ise cerenimisss in sayfasından aldım aflarına sığınarak.

4 yorum:

Cavill dedi ki...

o kelime doğrulatma ve bir anda çalmaya başlayan müzikte beni öldürüyor, bu konularda sana çok hak veriyorum. sana da iyi pazarlar :)

cerenimiss dedi ki...

:))
ben de dıyorum ben bu live traffic i bi yerden tanıyorummm :))
affımıza sığınmışsın hmm afettimm pekii ;P

teletabi dedi ki...

:)) sağolun efenim.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

eyvahhh hemen kaldırıyorum müziği...:)