3 Mart 2009 Salı

Doksanlar Müziğinin Öksüzleri

Son dönemlerde, doksanlar türk müziği yeniden büyük popülarite kazandı. Bunda, artık o dönemin çocuklarının yirmilerinin ortalarında olmalarının büyük payı var elbette. Çünkü o cenah örneğin bir tür eğlence yerinde doksanlar partisi oluğunda katılabilecek, ya da bir programda doksanlar tematiği yapıldığında etkin olacak hedef kitle haline geldiklerini görüyoruz. Yirmilerinin ortasında olmalarının getirdiği kısmi özgürlük de aktif katılımlarını sağlıyor.

geçenlerde pireti doksanlar programı yaparken kendisiyle bu konu üzerinde konuşuyorduk. Örneğin sourberry de sıklıkla dinlediğim programlar doksanlar teması olanlar bir de takip ettiğim programlar oluyor. Fakat doksanlar tematiği de artık kendi içinde ayrışmış durumda. bazı parçalar bugünün popüler parçalarından daha popüler oldular bu sayede. Örneğin her programa mutlak duyacağınız parçalar, abone, hey corç, benimle oynama, araba artık dinlemeye korkulur oldu tarafımdan. Bu şarkıları çalan doksanlar tematiğini artık ciddiye almıyorum ben. Gerçek bir doksanlar ilgisi oldugunu da düşünmüyorum. Ağırlıklı olarak, o haftalık konsept bulamayınca sırtını dayadığı bir öğe olarak bakıyorum ve dinlediğim bazı programlarda bilgi sahibi olmadan yapılan anonslar da feci can sıkıcı oluyor. Ha bir de o hafta onun kurtarıcısı olmuş doksanlar konseptiyle çok kötü espriler ile dalga geçmeye çalışan sunucular oluyor, gerçekten sadece üzülüyorum kendilerini için..

Kriz zamanında zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olması gibi, doksanlar modasında da popüler şarkı daha popüler kenarda kalmış şarkılar da daha çok silinmiş oldular. Ben isterim ki doksanlar tematiğinde artık iyiden iyiye bıktıran abone yerine çok canlar yaktım çalınsın yonca evcimikten. Bir konsept de doksanların yeniden popüler olmasıyla iyice silikleşen şarkılar konsepti olsun. Gerçek anlamda hakkını verdiğini düşünüyorum geçen hafta pretty in think programının mevzubahis konseptte. İstek olarka geldiği için mecburen çalınmak zorunda kalınana Abone haricinde şarkı seçimleri başarılıydı. Mesela bir Nida'dan Evimizin Gelini parçasını duyamıyoruz diğer programlarda. Neyse ki Pretty in Think'te duymayı başardık. Sourberry de bu konuda en yetkin program tartışmasız yüzyılın son esintileri programıydı. Ondan sonra da doksanlarda o ayarı tutturabilen bir program olmadı.

Ben isterdim ki; halen popüler olan veya bu modayla tekrar popüler olan şarkıcıların ikincileri çalınsın..Ya da zaten arada kaynayıp hiç çalınmayan şarkıcıların parçaları çalınsın..

Ufuk bigay'dan Öpmeye Doyamadığım çalsın isterdim..

Mesela, Tulga'dan Ay Bu Kız Beni Öldürecek çalsın isterdim.

Mesela, doksanlar programlarında çok popüler olan Rengin'den Aldatıldık yerine Yalnız gece'yi dinlemek isterdim.

Aylin Livaneli'den Bana Müsaade veya Okulu Asardım yerine Çakmak Çakmak dinlemek isterdim..

Mesela Eda Berker'den Beni Sana Hapsettin duymak isterdim.

Ateş'ten Çingene ruhum dinlemek isterdim.

Serdar'dan Nereye Kadar duymayı mutlak isterdim.

Deniz Arcak'tan, yağmurdan kaçarken doluya tutuldum veya eller aldatır yerine Bir Mola Ver dinlemek isterdim.

Mesela yine doksanlar konseptinde olukça popüler olan Akın'dan Rebeka veya Suskun yüreğim yerine Çılgın Geceleri duymak isterdim..

Seden Gürel'den Bum bum Bum, Çalkala ya da Devlerin Aşkı yerine Aklımı çelme duymak isterdim..

İronik biçimde, ambargo yemişçesine hiç bir doksanlar programında çalınmayan Nalan'dan en az bir parça duymak isterdim..

Ayşe'den Çok Zor Yar dinlemek isterdim..

Nida'dan Evimizin Gelini, vurmsayadın veya Ardahan duymak isterdim..

Egoist'ten Töreler Aldı çalınsın isterdim..

Doksanlar programlarında bence overrated olan Reyhan Karaca'dan Sevdik Sevdalandık, Gidesim Gelmiyor veya Gölge Çiçeği yerine Gücüm Ona Yetmiyor dinlemek isterdim..

Doksanlar programlarında nasıl sürekli atlandığını aklımın almadığı Özlem yüksek'ten Ballı Kaymak'ı mutlaka dinlemek isterdim..

yine sürekli atlanan Ufuk yıldırım'dan Yaradana Yalvartma duymak isterdim..

Aysun Kocatepe'den Bir Naz bir Naz Olmaz ki duymak isterdim..

Mesela Yalçın bostancı'dan Sevdalandım duymak isterdim..

Defne Samyeli'den Sensiz Seninle çalınsın isterdim..

Yine anlamadığım biçimde doksanlar programında es geçilen Gökben'den Lafı mı Olur duymak isterdim..

Mesela Meltem Cumbul'dan Seninleyim dinlemek isterdim..

Merih'in Yaban eller parçası çalınsın isterdim..

Nazan Yeşiltan'dan Küçücüğüm çalınsın isterdim..

Neyse efenim şimdi Revolutionary road a gitmek için çıkmam gerekiyor. Akşama devam ederim yeni bir postta..

2 yorum:

NN dedi ki...

harika bir yazı. aynı neslin benzer insanları aynı şarkıları sevmişiz.

teletabi dedi ki...

Teşekkürler. Elbette öyle, ama biraz daha derinlere inilmeli artık doksanların bu popülerliğinde bence..aboneden daha erine..