14 Kasım 2008 Cuma

Avatar: The Last Airbender üzerine..


Bu çizgi dizi üzerine söylemek istediğim o kadar çok şey var ki...ama her defasında kifayetsiz kaldığımı hissediyorum. her yönüyle kusursuz.. Biteli aylar olmasına rağmen özleniyor. 24 Senelik ömrümde gördüğüm en iyi final bölümünün bu dizide olduğunu da söylemem gerek. Böyle tatmin edici olabilir mi başka bir final bilemiyorum.

Karakterlerin tasarımı, başından sonuna kadar ana konudan sapmadan ilerleyişi, zamanla karakterlerin iç hesaplaşmaları, kendilerini gerçekleştirme yolunda katettikleri adımlar, bir çizgi filmde görmesi çok zor olan duygu ve oyunculuk. Evet oyunculuk...

Ne yazsam eksik kaldığını düşünüyorum. Aslında bu yazıyı beşinci kez yazıp sildim. bu altıncı yazma deneyişim ve içlerinde en kötüsü de bu oldu herhalde :)

Ulusların gerçek dünyadaki karşılıkları, tibet, çin felsefesiyle oturtulmuş muazzam altyapısı, Earthbender Toph Bei Fong, elbette ateş uluslu Iroh, Sugar Queen Katara, firebenderların şahı Azula, kılıç Ustası her daim zeki ve esprili Sokka, Dai Li örgütü. Ba Sing Se ile çizilen distopik şehir. Sürgün Prens Zuko, Çakralar, Jet, Fedakarlığın ve cesaretin nasıl olabileceğini, en güzel gösteren mai ve dizinin en unutulmaz repliklerinden olan "i love zuko, more than i fear you.." repliği..Pai Sho..Beyaz Lotus..tabi ki Aang..Muazzam müzikleri ve çizimleriyle her karesi sanattır..

biliyorum çok alakasız oluyor izlemeyenler için. Sadece şunu söylemek isterim..İzleyin..Çizgi filmden çok daha fazlasıdır..Her zaman sıfırdan bir dünya kurabilme hayalgücüne sahip olunduğu için pek sevdiğim fantastik literatürün nadide örneklerinden :))

Son olarak;

"gerçek bir akıl, yalanlar ve yanılsamalar arasında kaybolmadan yolunu bulabilir. gerçek bir kalp, nefretin zehrine, zarar görmeden dokunabilir. zamanın başlangıcından beri, karanlık ortalığı kaplasa da ışığın etrafı aydınlatması için her daim eğilmesi gerektiğini bilir. onu bekle sana gelecektir."

aslan kaplumbağası

kitap 3
sozinin kuyruklu yıldızı; bölüm 2: eski ustalar


orjinal entry

Hiç yorum yok: